«Еврейский Обозреватель»
ЕВРЕЙСКАЯ УКРАИНА
26/213
Cентябрь 2010
5771 Тишрей

ЙОСИП РИВКІНД – ЗАСЛУЖЕНИЙ ВЧИТЕЛЬ УКРАЇНИ

На главную страницу Распечатать

Є такий один день, коли в старовинному домі на одній   з  тихих київських вулиць стає незвично шумно. Зранку до вечора десятки людей різного віку та статі один за одним  з  квітами та пакетами підіймаються на третій поверх у квартиру № 7. Тут живе один  з  найвизначніших вчителів сучасної України Йосип Якович Ривкінд, який саме в цей день святкує свій день народження.

Так сталося, що у 1952 році в дуже пристойній київській єврейській сімї народився звичайний собі хлопчик-вундеркінд. Його мати – Ривкінд (Кімельфельд) Ганна Іллівна, учитель математики, та батько – Ривкінд Яків Йосипович, видатний київський інженер, навіть сумніву не мали, що їх син прославить родину. Якби то були нормальні часи у нормальній демократичній країні, Йосип безумовно став би визначним єврейським мудрецем, філософом, знавцем Тори і Талмуду. Але серце Йосипа повністю полонила математика.

Блискуче закінчивши школу та  з  відзнакою Київський державний педагогічний інститут за спеціальністю учитель математики та програмування, Йосип Якович Ривкінд пішов працювати вчителем в школу у 1975 році.

Звичайна собі київська школа № 108 м. Києва, а  з  1977 року школа № 38 ( з  1990 року – Ліцей) ім. В. М. Молчанова. Звичайний собі вчитель математики та інформатики.

Але його коллеги, його учні та їх батьки так не думали. Учні вважали за щастя та велику честь вчитися у Йосипа Яковича. Вони були впевнені, що  з  тими знаннями, які отримані у вчителя Ривкінда, зможуть без всяких репетиторів здати іспити  з  математики та інформатики у будь-який вищий навчальний заклад світу. І дійсно, дуже багато учнів Йосипа Яковича позакінчували найпрестижніші виші, а зараз працюють провідними спеціалістами  з  математики та комп’ютерних наук у найкращих і найвідоміших фірмах світу від Ужгорода до Харківа та від Канберри до Торонто. Є серед них і науковці, успішні бізнесмени, відомі політичні діячі. Але всі вони добре пам’ятають свого вчителя і його уроки.

Йосип Якович вчив і вчить своїх учнів не тільки математиці та інформатиці. Його вихованці на все життя запам’ятали його уроки людяності та доброти, чесності і порядності, мужності і впевненості у собі.

Учитель – трудівник, учитель – лідер, учитель – зразок для наслідування, Учитель Життя  з  великої літери. Тому не дивно, що у день народження багато його учнів вважають своїм приємним обов’язком віддати шану любимому Вчителю.

Держава теж відмітила заслуги Йосипа Яковича. Голова методичного об’єднання вчителів інформатики Шевченківського району м. Києва. Відмінник освіти України, Відмінник освіти СРСР. Він нагороджений Іменним годинником Верховної Ради України, Почесною Грамотою МОНУ, Почесним Знаком «Василь Сухомлинський» МОНУ, Знаком «Знак пошани» КМДА.

А у минулому році президент України своїм Указом присвоїв пану Ривкінду почесне звання «Заслужений вчитель України»  з  чим єврейська громада від усього серця поздоровляє його у День Знань.

Вверх страницы

«Еврейский Обозреватель» - obozrevatel@jewukr.org
© 2001-2010 Еврейская Конфедерация Украины - www.jewukr.org
Спиннер тренажер для фигурного катания ProSkating. . О лечении пародонтоза в Китае на сайте https://www.stomsuper.com/