«Еврейский Обозреватель»
АНТИСЕМИТИЗМ
5/72
Март 2004
5764 Адар

ЗАЯВА РАДИ НАЦІОНАЛЬНИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ ЩОДО ЗАКРИТТЯ ГАЗЕТИ «СІЛЬСЬКІ ВІСТІ»

На главную страницу Распечатать

Рада національних товариств України є однією з найстаріших громадських організацій країни, яка почала свою діяльність ще в 1989 р. Рада - організація суто культурологічна і її головним завданням є збереження й розвиток культур громадян України різного етнічного походження.

Але реальні міжнаціональні події, які за цей час відбувались в Україні, неодноразово примушували Раду виступати на захист прав національних меншин, не даючи можливості розгорнутись міжнаціональним суперечкам.

Так було під час загострення так званих карабаського та ферганського конфліктів, коли представники конфліктуючих на своїх історичних батьківщинах народів, зустрівшись у Києві, публічно обійняли один одного та потиснули руки.

Рада виступала на захист прав представників національних меншин, які на місцях піддавались актам насильства: азербайджанців, турків-месхетинців, ромів, засуджувала напади на Російський культурний центр у Львові, ініціювала заборону наголошення в засобах масової інформації національної ознаки злочинців, кримінальних елементів тощо.

Зараз ми стурбовані подіями, які розгорнулись навколо закриття опозиційної газети "Сільські вісті", що співпало з загостренням політичної ситуації в Верховній Раді України.

Справа в тому, що зазначена газета надрукувала статтю явно антисемітського характеру.

Суд Шевченківського району м. Києва визнав цю публікацію як таку, що ображає національні почуття та розпалює національну ворожнечу, і, згідно Закону, закрив газету "Сільські вісті" (інше покарання в Законі не передбачено). Вперше в Україні відбулось покарання за таке порушення і вперше ксенофобії дано справедливе тлумачення. Жорстко, але Закон є Закон.

Ми, представники національних меншин, які чуйно сприймаємо образу національних почуттів. схвалюємо рішення суду, який дав справедливу оцінку статті професора Яременка. Ми також підтримуємо заяву Державного комітету України у справах національностей та міграції, який ще до рішення суду також засудив зазначену публікацію.

На жаль, подія із закриттям газети вийшла за межі юридичного обговорення і прийняла відверто політичний характер.

Особливо турбує те, що це сталося під час загострення політичної ситуації в країні. Опозиція, даючи оцінку подіям, на жаль, наголошує виключно на факті закриття газети "Сільські вісті", не оцінюючи зміст статті, яка призвела до цього закриття.

Газета "Сільські вісті" дійсно користується популярністю серед українського селянства, і засудження опозицією ксенофобської публікації ( а не тільки рішення суду, який начебто виконував завдання влади) знизило   б  негативний вплив статті на її читачів.

Одночасно хочемо зауважити, що наші неодноразові звернення до органів влади про постійні ксенофобські, антисемітські статті, які друкує львівська газета "Ідеаліст", закликають навіть до озброєного кровопролиття, не призвело до її закриття. Таке становище і з іншими виданнями, які неодноразово друкували ксенофобські матеріали.

Статтю професора Яременка з газети "Сільські вісті" передрукувала газета "Персонал плюс", а сама книжка цього автора вільно продається у книжкових магазинах і на книжкових розкладках. На жаль, і на ці факти влада не звертає уваги, що дає можливість розцінювати рішення суду щодо закриття газети "Сільські вісті" як розправу над опозиційним виданням.

Ми стурбовані тим, що в цю боротьбу, яка використовується в політичних цілях, знов буде втягнуто народ, який вже неодноразово ставав розиграшною монетою в політичних розборках. Слід було  б  пам'ятати, до чого це приводило.

Також слід пам'ятати, що в Європі, куди спрямовує свій шлях незалежна Україна, до такого ганебного явища як прояви ксенофобії та образа за національною ознакою, однаково негативно ставляться і органи влади і опозиція. На жаль, ми до цього ще не доросли.

Ми звертаємось до всіх, від кого залежить нормальне, толерантне вирішення становища, що виникло, передбачити всі негативні наслідки для нашої України, до яких воно може привести і про народ, доля якого (вже в котрий раз) залежить від цієї боротьби.

Пам'ятаймо, що благополуччя і імідж незалежної України на міжнародній арені в значній мірі залежить від міжнаціональної злагоди, якою пишається наша країна. Хай нам вистачить глузду і совісті вийти без втрат з цього становища.

Прийнято одноголосно 4 лютого 2004 р. на засіданні Ради національних товариств України керівниками 26 національних організацій:

азербайджанського, асирійського, башкирського, білоруського, болгарського, бурятського, вірменського, гагаузького, грецького, дагестанського, естонського, єврейського, казахського, караїмського, курдського, корейського, кримчакського, литовського, молдавського, німецького, польського, ромського, російського, румунського, татарського, угорського.

Підписи учасників засідання знаходяться в Раді.

Президент Ради І.М.Левітас
Вверх страницы

«Еврейский Обозреватель» - obozrevatel@jewukr.org
© 2001-2004 Еврейская Конфедерация Украины - www.jewukr.org