«Еврейский Обозреватель»
ГЛАВНАЯ
5/48
Март 2003
5763 Адар 2

ГОЛОВНОМУ РАБИНУ КИЄВА ТА УКРАЇНИ ЯКОВУ ДОВ БЛАЙХУ

На главную страницу Распечатать

Вітання з приводу урочистого відкриття оновленої Київської синагоги на Подолі від президента України Леоніда Кучми, Президента держави Ізраїль Моше Кацава та Голови Уряду Ізраїлю Аріеля Шарона.


Учасникам і гостям урочистої
церемонії відкриття оновленої
Головної Київської синагоги

Сердечно вітаю високоповажне зібрання зі знаменною подією в житті Київської іудейської релігійної громади.

Багатовікова іудейська традиція віддавна шанована в Україні. Сьогоднішнє свято є ще одним прикладом толерантності та поваги до релігійних переконань і культурних надбань різних етносів, які стали невід'ємним складником української історії та сьогодення.

Вважаю відкриття оновленої синагоги яскравим свідченням укріплення духовних основ нашого суспільства, морального вдосконалення та успіхів у повсякденних трудах.

Бажаю вам міцної віри, наснаги та нових вагомих здобутків.

Президент України Леонід Кучма


3 Єрусалиму — столиці Держави Ізраїль та центру життя єврейського народу, я радий надіслати Вам мої найтепліші поздоровлення з приводу урочистої церемонії відкриття відреставрованої будівлі Київської синагоги.

Протягом тисячох літ розсіяння, з часів зруйнування Єрусалимського Храму в усіх частинах світу наші святі книги та молитви об’єднували єврейські громади та забезпечували спадкоємність єврейського народу.

Єврейська громада України має давню історію, їй належить одне з центральних місць у спадщині нашого народу.

Ми пишаємося тим, що протягом останнього десятиріччя сотні тисяч євреїв України репатріювали до Батьківщини та стали активними учасниками у побудові та розвитку Держави Ізраїль.

Єврейська громада України спромоглася після Катастрофи та комуністичних переслідувань відродити єврейське життя та відновити структури, що запрацювали у повному обсязі.

Сьогодні євреї Ізраїлю, євреї усіх країн та весь цивілізований світ зазнають важкі часи. Міжнародний тероризм є загрозою для всього людства.

Країни вільного світу повинні поєднати свої дії у настійній боротьбі проти тероризму усіма можливими засобами: юридичними, економічними, військовими та політичними — щоб ця загроза була повністю знищена.

Прийміть найщиріші побажання успіхів єврейській громаді та сподівання, що єдність між єврейською діаспорою та Державою Ізраїль буде й надалі зміцнюватися.

3 повагою,
Моше Кацав, Президент Держави Ізраїль


Я радий вітати Вас з оновленням синагоги у Києві та поверненням тієї важливої та почесної ролі, яка належить їй у єврейській спільноті.

Протягом багатьох поколінь єврейська меншина у місцях розсіяння зазнавала гоніння. У різні часи влади багатьох країн намагалися лишити єврейський народ національного самовизначення. Але, незважаючи на заборони, біль та страждання, єврейський народ зберіг себе, свою культуру та національну спадщину.

Я разом з Вами радію з того, що після 70 років комуністичного режиму, який намагався відлучити євреїв Києва від своїх коренів та традицій, Ви змогли відновити синагогу, і вона посіла центральне місце у житті єврейської громади. Я бажаю Вам, щоб діяльність Ваша була благословенна, і щоб від Вас виходив у світ заклик: «Дім Якова! Здіймайтеся та ходімо у світі   Б-га » і з’єднаємося разом у Єрусалимі в Державі Ізраїль.

Успіхів та найщиріші побажання!

Аріель Шарон, Голова Уряду Ізраїлю

Вверх страницы

«Еврейский Обозреватель» - obozrevatel@jewukr.org
© 2001-2003 Еврейская Конфедерация Украины - www.jewukr.org